نقش مشاور مدیریت در سازمان چیست؟
مشاور مدیریت با حل مشکلات و یافتن راههای جدید و بهتر، در انجام امور به مشاغل کمک می کند تا عملکرد خود را بهبود بخشیده و بخوبی رشد کنند. مشاوره مدیریت فقط مختص به بخش خصوصی نیست؛ بلکه بسیاری از شرکت ها و سازمان های بخش دولتی نیز با کمک این فرد، خدمات خود را توسعه داده؛ هزینه های سازمان را کاهش داده و بخشی از بودجه خود را پس انداز کنند.
مشاوره مدیریت شامل طیف گسترده ای از فعالیت هاست و بسیاری از شرکت ها و رقبای آنها غالباً این نقش ها و وظایف را به روشی کاملاً متفاوت تنظیم می کنند.
6 مورد از مهم ترین وظایف مشاور مدیریت در سازمان
نقش اصلی مشاور مدیریت در سازمان، کمک به سازمان، در زمینه های خاصی از کار است. مشاور میتواند بعنوان یک معلم و یا مربی، عامل تحول و ایجاد تغییراتی مثبت و عمیق در منابع یا تسهیل کننده کارها و خدمات شرکت باشد. به طور کلی، یک مشاور مدیریت، به مدیران سازمان ها در زمینه های گوناگونی همچون:
- نحوه افزایش بازده و سوددهی سازمان از طریق کاهش هزینه ها و افزایش درآمدها
- تدوین استراتژی توسعه محصولات جدید
- چگونگی جذب؛ ارتقاء و آموزش نیروی انسانی
مشاوره می دهد.
در ادامه به بررسی 6 نقش مهم مشاور مدیریت در سازمان می پردازیم.
6 مورد از مهم ترین وظایف مشاور مدیریت در سازمان
راهنمایی کلی:
مشاور مدیریت، با ارائه برنامه ریزی و پیاده سازی ابتکار عمل در حل مشکلات و مسائل کاری سازمان، راه های بهبود کارایی سازمان را بررسی کرده و بهترین گزینه و راه حل را به مدیران ارشد پیشنهاد می کند.
مشاور مدیریت، به عنوان راهنما یا تسهیل کننده فرآیند عمل می کند. نحوه عملکرد و میزان تاثیرگذاری مشاور در چهار مفهوم زیر، ارزش مشاور سازمان شما را اندازه گیری و مشخص می کند.
- نحوه حل مشکلات توسط مشاور مدیریت
- تشخیص موثر مشکلات و بحران ها
- اقدامات پیشنهادی برای برطرف نمودن مشکلات
- اجرای تغییرات مثبت در سازمان
جمع آوری اطلاعات:
مشاور مدیریت، در مرحله جمع آوری اطلاعات، داده های سازمان را طراحی و جمع آوری می کند. مشاوران مدیریت می توانند در جمع آوری داده های باکیفیت از طریق مصاحبه ها و گروه های متمرکز بسیار مفید باشند؛ زیرا جایگاه خنثی و بیطرفانه آنها در سازمان، موجب ارائه پاسخ صادقانهتری از طرف ذینفعان داخلی و خارجی خواهد شد. علاوه بر این، مشاوران مدیریت، وظیفه دارند نیازهای اصلی مشتریان خود را مورد بررسی قرار دهند.
6 مورد از مهم ترین وظایف مشاور مدیریت در سازمان
متخصص اطلاعات:
یک مشاور مدیریت در واقع، یک متخصص اطلاعات نیز هست. این فرد به واسطه دانش؛ مهارت و تجربه حرفه ای خود به عنوان یک مشاور داخلی یا خارجی، مشغول ارائه خدمات ویژه در زمینه اطلاعات و دانش به سازمان میباشد. به طور کلی، مشاور در ابتدا اطلاعاتی را برای کمک به رفع نیازهای فوری مشتری ارائه می دهد. بعدها، مشاور میتواند به عنوان یك كاتالیزور و یاری دهنده رویه در اجرای توصیه های ارائه شده نیز عمل كند.
ارزیابی:
مشاور یک برنامه ارزیابی برای سنجش اثربخشی آموزش و میزان پیشرفت کلی سازمان شما ایجاد می کند.
تعلیم دهنده/ مربی/معلم
این مورد، یکی از مهمترین نقشهای یک مشاور می باشد. مشاوره در مورد تغییرات و نوآوری های سازمان، ممکن است نیاز به تعلیم و آموزش در سیستم مشتری داشته باشد. مشاور ممکن است یک طراح؛ رهبر و ارزیاب روند یادگیری؛ و یا یک معلم باشد.
ظرفیت و دانش یک مشاور برای آموزش و تعلیم بسیار مهم است.
نقش مشاور مدیریت در سازمان
حل مشکل مشترک
نقش مشاور در حل مسئله شامل همکاری با مشتری در کلیه مراحل ادراکی؛ شناختی؛ عاطفی و عملی است که برای حل یک مشکل لازم است. مشاور ضمن تحریک و تکمیل ایده ها و تفسیرها، به روشن شدن مشکل، کمک می کند. علاوه بر این ، مشاور می تواند به تعریف عوامل اساسی ایجاد کننده مشکل و ارائه راه حل برای برطرف کردن آن کمک کند.
چرا سازمان ها باید یک مشاور مدیریت استخدام کنند؟
مشاوران مدیریت کسب و کار می توانند با کمک به شما در برنامه ریزی؛ مدیریت و اجرای ابتکار عمل در انجام وظایف و حل مشکلات، در سازمان شما بسیار مفید واقع شوند. آنها می توانند:
- تخصصها و دانش ارزشمندی که از تجربیات گذشته آنها ناشی می شود، را به شما ارائه داده و کمک کنند تا از انجام برخی اشتباهات خطرناک و حتی تکراری، خودداری کنید.
- مشاوران مدیریت چشم اندازهای ارزشمند خارجی که تاثیر فراوانی در پیشرفت سازمان ها دارند، را به شما پیشنهاد می کنند.
- یک مشاور مدیریت، با دیدی برون سازمانی، اغلب چشم انداز منحصر به فردی در مورد پویایی سازمان ارائه می دهد که دیدن یا درک آن از درون سازمان دشوار است.
- این فرد، هنگام پیش آمدن اختلاف نظر در مذاکره بین اعضای هیئت مدیره و کارمندان یا داوطلبان، برای حل اختلافات، ابتکار عمل به خرج داده و کاملا بی طرفانه؛ مذاکره را به سمت و سویی که در نهایت به نفع سازمان تمام می شود، هدایت می کند.
- مشاوران مدیریت رای و نظر افرادی را که دارای اقتدار کمتری در سازمان هستند، به گوش مدیران و صاحب نظران می رسانند. این گونه افراد، می توانند نظرات مهمی داشته باشند که اغلب، توسط مدیران ارشد یا اعضای هیئت مدیره به راحتی شنیده نمی شود.